07 јануар 2013

Domaći seitan

Sastojci: 
- 2 šolje glutena
- 10 kašika prezli
- 1 i 3/4 šolje vode
- soja sos (5-6 kašika) ili dopuniti šolju sa 3/4 vode *tražite proizvod koji ima sertifikat da nije genetski modifikovan
- 1 kašika soli
- 1 kašika aleve paprike (ako ima dimljene još bolje)
- 4 čenja belog luka i vezica peršuna


U jednoj većoj činiji prvo pomešati kašikom ili varjačom gluten i prezle, zatim dodati alevu papriku i kašiku soli. Nakon što se dobro izmešaju suvi sastojci dodati šolju vode i drugu šolju vode pomešanu sa soja sosom. Mešati pa zatim mesiti. 


Postaviti sejtan na foliju, pritiskati rukama i razvući. Preko mase posuti sitno iseckan beli luk i peršun. (Ovog puta sam podelila masu na dva dela, pa preko druge posula bibera, vegetu bez aditiva, bez soli, bez natrijum glutaminata. Isto tako se mogu dodati začini po ukusu, kao što su ruzmarin, majčina dušica, menta ili neko od povrća.)


Zaviti sejtan kao palačinku i zaviti ga u foliju u više slojeva.


Masu treba još malo razvući u zamotanoj foliji, vezati krajeve folije u čvor i vezati foliju koncem ili kanapom.


Izbušite foliju čačkalicom, tako što će čačkalica prodrti do mase, da ne bi došlo do pucanja folije (pošto će masa ''narasti'' u toku kuvanja)


Tako zavijenu masu stavite u ključalu vodu, povremeno okrećite i kuvajte oko sat vremena ili sat i 15 minuta.


Kada se ohladi (najbolje je ostaviti da se hladi preko noći) možete iseći sejtan i ostaviti u zamrzivaču već isečen sejtan. Preporučujem da ako hoćete da odmrznete isto to uradite preko noći.  


Prijatno!!!

*Znamo da je sejtan veoma bogat proteinima (tj. sam gluten je protein iz žita) ali je najbolje je služiti ga sa humusom, pireom ili paštetom od mahunarki (leguminoze). Moj savet je da jedete pola sata pre bilo koje voće koje sadrži vitamin C, da bi maksimalno izvukli gvožđe.

Нема коментара:

Постави коментар