03 април 2013

NAJMANJE 1200 KATALONACA SAMOUPRAVLJAJU SOPSTVENOM VALUTOM, OBRAZOVANJEM I ZDRAVSTVOM


  • Ne koriste evro nego eko, jednu ''slobodnu valutu'' koja se može menjati za sate rada ili proizvode.
  • Organizovali su jednu mrežu medicinske pomoći, obrazovne pomoći i pristupa stambenom smeštaju, baziranih na poverenju među svojim članovima.
  •  Šire se po ostatku poluostrva. Francuska i Italija započinju sa sličnim iskustvima.

Imaju svoju valutu, jedan samoupravljajući sanitarni sistem , jednu obrazovnu mrežu i kancelariju za stambena pitanja. To su kooperative (zadruge) samoupravljanja i samoorganizacije, grupe ljudi koje žive van sistema, donose odluke na narodnim skupovima i baziraju organizaciju na poverenju. U Kataloniji, već ima 1200 građana koji su se odlučili za ovakav način življenja i ovakva implantacija ovih zajednica se širi. Kriza i pokret ogorčenih im je dala krila.

U ulici Sardenya u Barseloni, blizu la Sagrada Familia, već su tri godine kako je uspostavljena la Cooperativa Integral Catalana (CIC) http://cooperativa.cat/, u centru Aurea Social. U jednoj zgradi od tri sprata i jednoj masardi sa jednom potpuno novom urbanom baštom, koordiniše se i sprovode se, kako aktivnosti u oblasti obrazovanja, zdravstva i stambenih pitanja, tako i radionice i kursevi za sve uzraste.

Otvara se prvi CASP (skraćenica na španskom)

Upravo se otvorio prvi CASP, koji za članove kooperative nije jedna ambulanta, već jedan Samoupravni Centar Primarnog Zdravstva. Tamo mogu naći ‘’zdravstvene moderatore’’, osobe koje prate pacijente da bi tražili rešenja za zdravstvene probleme prateći Holomedicinu. To nisu osobe sa titulom niti daju dijagnoze. ‘’Ako polomimo nogu ići ćemo u urgentni centar’’, pojašnjava Xavier Borras, jedan od prvih članova Kooperative.

U jednoj prostornoj i modernoj sali zgrade, svakog dana, se nalazi jedno obdanište za decu između 0 i 3 godine. Roditelji iz kraja su se organizovali oko čuvanja i obrazovanja svoje dece. Osim 30 evra koliko je potrebno dati za učlanjenje u Kooperativu (vraćaju se ako se član isključi), ne moraju dati više novca. Mogu plaćati sa satima rada ili sa eko-ima, njihovom valutom.

Radi se o jednoj ‘’slobodnoj valuti’’, koja se ne štampa fizički i služi za bilo koju razmenu koja se želi obaviti unutar mreže ili uključujući trećim licima koja im pružaju usluge, kao što je na primer jedan oftalmolog  ili poljoprivrednici. CIC koristi Community Exchange System (CES), jedan online software za upravljanje valutom.

Eko je ‘’slobodan novac’’ koji je usvojen od strane Zadruga (Kooperativa), Ecoxarxes, Jezgra Lokalne Samouprave i Autonomnih Kolektiviziranih Projekata Inicijative. Služi im za kupovinu proizvoda 100% ekoloških, za plaćanje zubara, za plaćanje dela socijalnog iznajmljivanja stana/kuće ili obdaništa. Svaki eko u proseku vredi jedan evro na slobodnom tržištu. Jedan aktivni član Kooperative objašnjava da može da živi sa 150 osnovnih-eko-a mesečno. Termin ‘’osnovni’’ znači da ih mora zameniti u proizvodima u toku meseca. Sa ovim učešćem pokriva hranu i volonterski doprinos zajedničkom javnom zdravstvenom sistemu.
Raspolažu, takođe sa jednom kancelarijom stanovanja, gde se obaveštavaju oni koji mogu biti u opasnosti da budu iseljeni. Informišu ih o propustima koji postoje u sistemu da bi mogli imati koristi od njih. Podstiče se socijalni zakup i ‘’masoveries urbanes’’ (urbane kuće na selu), jedna formula koja je povratila figuru katalonskog ‘’masover’’-a (stanara), jedna osoba ili porodica koja boravi i radi u jednom ‘’mas’’,  seoska kuća u vlasništvu drugog.

Pozitivno

‘’Ne radi se na tome da se ide protiv sistema, već izaći iz sistema’’, objašnjava Borras. Posle godina protesta, «došlo je vreme», nastavlja da objašnjava ovaj član CIC-a, koji je nastao sa stotinama članova i sada se taj broj pomnožio sa 12. Organizacija je primila impuls aktiviste Enric Duran, Robin Huda banaka.
Ovaj sistem se širi po celoj katalonskoj teritoriji i poluostrvu i, čak,  Italija i Francuska se interesuju da naprave repliku.

Нема коментара:

Постави коментар