31 децембар 2020

Kutija Rumi – Astronomska vodena ogledala

 

Astronomska ogledala od vode, isklesana u stenama, nalaze se na strateškim mestima, da bi merila poziciju astralnih tela-zvezda. Bila su to prva ogledala koja je stvorila Killa Panak'an ili Lunarna dinastija Anda, a koje su sastavile mudre žene koje su bile astronomi. Zatim, te iste žene izumele su astronomska prenosna vodena ogledala. Sa ovim izumom i stvaranjem ekološkog računara Muyu Khipus, stvorile su Lunarni kalendar. Muyu Khipus je bio instrument primenjiv na visoku matematiku, „žetoni” različitih geometrijskih oblika gde su vajali simbole svog sistema pisanja i to je bio sistem za upravljanje informacijama.

Sa svoje strane, Deca Sunca, članovi Inti Panak’an-a, stvorila su još jednu vrstu sjajnih prenosivih astronomskih ogledala kojima nije bila potrebna voda. Ali to se dogodio u eri Zlata i oni su izmislili još jedan računarski sistem koji se takođe primenio na visoku matematiku, a njihov ekološki instrument ili računar zvao se H’atun Khipus, zasnovan na čvorovima.

https://youtu.be/K1_XCmKQvFo

U muzejima postoje arheološke relikvije Žena koje rade sa astronomskim vodenim ogledalima i sa svojim računarskim sistemom, ali još uvek ih niko ne proučava.

Kutija Rumi (Caja Rumi) pripada seoskoj zajednici Cosma – provincije Huaylas, Ancash.

Autor: Ruth Rodríguez
prevod: JLM, Plava Kosmička Ruka, Kin 247

*Khipu ili Quipu je kečua (quechua) termin koji znači čvor ili učvoriti, vezati čvor.

Нема коментара:

Постави коментар