25 март 2013

Monsanto preti tužbom EFSA-u (European Food Safety Authority) zbog objavljivanja podataka o transgenetskom kukuruzu


Monsanto je pretio tužbom Evropsku Upravu za Bezbednost Hrane zbog objavljivanja podataka o kukuruzu K603 (GM).


Ovo je isti kukuruz (GM) koji je profesor GE Séralini, u svojoj studiji iz  2012-te, pronašao povezanost sa velikim oštećenjem organa, tumorima i preranom smrću kada se dugoročno hrane pacovi sa ovim kukuruzom.
www. gmoseralini.org
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691512005637 

Claire Robinson, urednik GMWatch-a i direktor istraživanja Earth Open Source-a, izjavila je: “Kritikovali smo EFSA-u zbog njihovih sukoba interesa sa  industrijom i nemarnom regulativnom politikom o GMO, koje pomažu industriji i u suprotnosti su sa javnim interesom”

Ali EFSA-i treba odati priznanje zbog objavljivanja na internetu celokupne evidencije NK603 Monsanta kao dela svoje inicijative transparentnosti. To je jedna mera koja je preduzeta zbog javnog interesa”.

“Pretnja Monsanta EFSA-i jasno pokazuje da je ova firma jedan pravi neprijatelj za javnost. Bilo koja renomirana firma bila bi ponosna na svoje proizvode i zbog nauke koja uvažava njihov razvoj.”

“Ali ponašanje i agresivnost Monsanta ka EFSA-i, pokazuje da ima mnogo toga da sakrije.” 

“Ohrabrujemo naučnike i članove javnosti da preuzmu i pročitaju Monsantov zapisnik i da se sami uvere u kvalitet nauke koja je posvećena industiriji za komercijalizaciju GM hrane”.

“Takođe savetujemo da uporedite kvalitet dokaza Monsanta o kukuruzu NK603 sa istraživanjima koje je sproveo Profesor Séralini o istom kukuruzu. Verujemo da će to biti jedno edukativno iskustvo“. 

Ovde možete preuzeti dosije Monsantovog kukuruza NK603: EFSA.

Нема коментара:

Постави коментар