06 јун 2020

Carl Jung

Your vision will become clear only when you can look into your own heart. Who looks outside, dreams; who looks inside, awakes. - Carl Jung

31 мај 2020

El vendedor de sueños

Al mundo actual se a ido diluyendo poco a poco, entre muchas de las problemáticas que existen en el, una de las mas importantes es el haber perdido la fe. Este cortometraje nos muestra la historia de un vendedor de sueños quien esta convencido que aun existen personas que tienen esa chispa de vida, que les hace posible materializar sus sueños.

06 мај 2020

Happy J



I am the manifestation of my soul. Inner me is reflected out of myself. The heart is my center of universal vortex. The forest is my great teacher, my home; where infinite wisdom teaches me, during the dark night, about the lights of all known and unknown beings. And it shows me the childish smile, which crosses the limits of fear and invites the awakening of the unknown.
Everything unknown is an illusion. By looking deep within us, we can find the knowledge of the hidden lights. When we connect with this consciousness, we realize that all knowledge is within ourselves. You just need to wake it up, to see everything clearly. The mirror is reflected from the inside out and backwards. I am You, and You are Me.

06.05.2020 WHITE CRYSTAL MIRROR Kin:38

02 мај 2020

U ritmu s prirodom: sat ptica



Ne samo što cveće ima svakodnevni sat, životinjski svet takođe prati ritam prirode. Ptice nam ukazuju na sat i godišnja doba i čak mogu upozoriti na opasnost.



Nema zvuka više karakterističnog za proleće od pevanja ptica u jutarnjim časovima. Probuditi se zbog ptica je jedan mnogo prijatniji način da se započne dan od onog kada ste izvučeni iz kandži sna jakim pištanjem budilnika.
Slično onome što se događa sa cvetnim satom, glasovi ptica se takođe čuju u različito vreme. Koncert ptica dirigovan je izlaskom sunca, stimulusima koje dobijaju iz okoline i godišnjim dobom. Kako se bliži leto, pevanje se čuje ranije. Njihov unutrašnji biološki sat odgovara dnevnom ritmu sati, migraciji, selidbi i određuje udvaranje i uzgoj.
Zanimljivo je da ne počinju pevati sve ptice u vreme izlaska sunca. Svaka vrsta ima svoj trenutak. To znači da se prva pevanja čuju pre izlaska sunca, kada je još uvek mrak, i nastavljaju se sve dok sunce ne izađe, pa i posle toga.
To bi značilo da su se ptice dogovorile, složile su se da ne pevaju istovremeno i nude nam skladan koncert.
Poj ptica prati jedan tačan vremenski niz. Grafički prikazi ovog ptičjeg sata se mogu naći na stazama prirode. Sledeći spisak prikazuje sunčani sat autohtonih vrsta i vremena u kojima se može čuti kako pevaju tokom izlaska sunca:
- 90 minuta pre izlaska sunca: Crna crvenkapa započinje koncert.
- 60 minuta pre izlaska sunca: Kos stupa na scenu.
- 40 minuta pre izlaska sunca: Zeba.
- 10 minuta pre izlaska sunca: Vrabac.
- Skoro tačno kad sunce izlazi: Čvorak.
- 10 minuta nakon izlaska sunca: Češljugar.
(U originalnoj objavi, pri linku na kraju teksta, mogu se naći slika i zvuk navedenih ptica.)
I opet popodne
U centralnim satima dana pesma ptica postaje sve slabija i slabija, dok ne nestane. Na kraju popodneva postaje uočljivija i do zalaska sunca se povećava.
Samo neke vrste ptica pevaju noću i predstavljaju izuzetak: slavuj, šumska ševa i trstenjak cvrkutić.
Sat ptica pokazuje da održavaju red dok pevaju, i na kraju dana pevaju u istom položaju.
Ali šta je uzrok jutarnjeg koncerta ptica? To su pesme kojima obeležavaju teritoriju i na proleće su posebno intezivne. Samo mužjaci pevaju kako bi privukli ženke i držali suparnike podalje. Cilj je da upoznaju ženke da su spremni za parenje i to čine najglasnijim pevanjem, najvećim intenzitetom i najjačom frekvencijom.
Jačina je odlučujuća. Što višlje mužjak peva, čini se da je bolji fizički i ima više mogućnosti da bude izabran od strane ženke.
Određeni repertoar strofa i varijacija pevanja takođe imaju efekat privlačenja ženki, a zajedno sa jačinom pevanja povećava se zaštita teritorije.
Mlade ptice se uče pevati pokušavajući da imitiraju odrasle ptice. Može trajati do 100 dana da savladaju pesme i na taj način da nauče ‘’jezik’’.
Ptice u ritmu velikog grada
Istraživači su otkrili da život grada menja biološki ritam ptica. Svetlost i buka velikog grada utiču na ponašanje pevanja i unutrašnjeg sata.
Da bi se mogle takmičiti sa prevladavajućom bukom, neke ptice značajno povećavaju glasnoću svoje pesme ili koriste kreativna rešenja. Neke postaju pravi vrištači, a druge menjaju svoj prirodni ritam pevanja.
Na primer, slavuji eksponencijalno povećavaju glasnoću svoje pesme u gradu u poređenju sa onima u prirodnom okruženju. Ujutro, kada započne saobraćaj, viču protiv buke što im predstavlja jedan ogroman napor.
Na sličan način ovo se dešava i sa velikom senicom. U gradu zvižde mnogo glasnije, mnogo brže i kraće nego u prirodi. Računaju na više frekvencije i smanjuju vreme pauze između pevanja da bi se razlikovali od niskih frekvencija, šumova i huke grada.
Po prirodi nežan poj crvendaća nije odgovarajuć da bi se nadmetao sa gradskom bukom. Tako je crvendać razvio taktiku da bi se mogao čuti: peva noću. Gradski crvendać postaje noćna ptica iako to po prirodi nije. To znači da uživa manje sati sna i regeneracije, kao i više stresa.
Kos takođe menja svoj unutrašnji sat u velikom gradu. Gradski kos ima u proseku 40 minuta više aktivnosti od svojih srodnika u prirodi, a i dan mu takođe počinje ranije. To znači da njegov unutrašnji sat radi brže i osetljiviji je od onih koji žive u prirodnom okruženju.
Evolucija ptica u gradu odvija se u jednoj vrsti brze kamere. Ovom strategijom one se mogu prilagoditi bučnom i veoma osvetljenom životu velikih urbanizacija. Stoga je gradski život, kao i za čoveka, veliki pokretač stresa. Ali, za razliku od ljudi, ptice ne mogu zatvoriti dvostruke prozore i privremeno se izolovati od neprekidne buke.
Kako u gradu tako ni na selu ne bi trebali prestati da obraćamo pažnju na zov prirode i da slušamo poj ptica u toku dana, pa i da možemo uživati u identifikaciji svake pesme koju ptica emituje.

02 септембар 2019

Vender tu coche en Serbia 2019



Si deseas vender tu coche, publicas un anuncio en una pagina web (por ejemplo) y esperas las llamadas. Lo que puedes esperar es que la gente va a intentar o conseguir bajar el precio. Bueno, no sé de qué depende pero me parece que en Serbia (o en los Balcanes), puedes esperar también y lo inesperado.

Un patrón:

Cada semana de mi vida, veo el mismo patrón. Este patrón es el siguiente: cada evento se puede dividir en millones de partes y se puede hacer una película de cada parte.

Una llamada que cambia la percepción:

Hace poco he recibido una llamada. La señora me ofrece que le llevo mi coche a su casa (a unos 50km lejos de la ciudad de Belgrado). También, me ha pedido el favor, muy ´amablemente´, si es posible que lleguemos a un acuerdo. Si llegamos a ese acuerdo, nos vamos a quedar muy amigas para toda la vida.

Un acuerdo inolvidable:

‘Ya mañana me puedes traer tu coche, hacemos el papeleo, te doy la mitad de dinero y en un mes te doy el resto.’

Silencio.

‘Ya sabrás donde vivo, y luego te voy a dar el queso casero, los huevos y el cerdo ´´arreglado´´. Así, ya veras, quedáremos muy amigas para toda la vida.’ – dijo una señora a una vegana.

Me quedo en blanco.

22 јун 2019

Kakvi su ti parkovi takav ti je život u Srbiji - Maria Milojković


Tekstovi Marie Milojković su vredni čitanja. Kroz refleksije i povlačenjem paralela  onoga što se dešava u Srbiji i onoga kakvo je društvo danas na ovim prostorima, pokazuje da ipak još uvek potoje ljudi koji iskreno brinu... ali i ne sede skrštenih ruku...

''Ne mogu da živim kao da me se stvari oko mene ne tiču, jer baš te stvari utiču na moj i život mojih najbližih. Hoću da doprinesem tome da nama bude bolje. Život se sastoji i u davanju, u tome da smo mi deo nečega većeg od sobe u kojoj spavamo i gledamo televiziju. Dok god nešto pozitivno ne dajemo okruženju jer to nama znači, nećemo biti zadovoljniji.'' 

Više možete pročitati ovde: https://mariamilojkovic.com/sr/2019/04/10/kakvi-su-ti-parkovi-takav-ti-je-zivot-u-srbiji/

13 октобар 2018

''Humano''

Premijerno na youtube-u film ''Humano'' (Čovek).

''Čovek je dokumentarac koji pripoveda putovanje jednog mladića planinama Anda, u društvu samo jedne kamere, dvesta pitanja i žudnjom da otkrije poreklo čoveka. U Q’eros se nalazi sa šamanom koji mu objašnjava da pre nego što se odgovori na njegova pitanja, on treba naučiti biti Čovek.''

Titlovi omogućeni na više jezika (grčki, španski, francuski, turski, engleski, portugalski, nemački, italijanski).


20 септембар 2018

Reci NE plastici!


Da li ste navikli vaše prodavce na pijaci (i u radnjama) da ste vi oni koji ne uzimate kese? Nosite cegere sa sobom? A ipak pre stavljanja voća i povrća u ceger stavljate to isto u manje kese?

Postoje drugi načini da se izbegne korišćenje plastičnih kesa. Evo na primer, ne morate ni kupovati vrećice već možete reciklirati stare zavese, pamučne pelene i slične materijale. Na fotografijama su sašivene vrećice za voće i povrće, koje su lagane i ne utiču na gramažu. Za četiri ovakve vrećice je bilo potrebno oko 15 minuta vremena da bi bile sašivene.


Volela bih da podstaknem sve da više misle, ali ne samo da to ostane na rečima (mislima) već da se isto tako te misli pretoče u dela.

U vremenu kada se sve svodi na kupi-baci, na instant proizvode, instant osećanja, instant odnose, i dr. instant-instante, vreme je da razmislimo o nekim dugoročnijim planovima. Dugoročnost življenja i čuvanja naše planete da bi i pokolenja imala makar delić onoga u čemu, još uvek, mi možemo uživati.

12 јун 2018

Por Todo el Tiempo



Kakav god da je, volite svoj život i iskoristite priliku da svakog trenutka naučite nešto. Živite u ljubavi i cenite na najbolji mogući način priliku koja vam je data da prođete ovakvo jedinstveno iskustvo. Zapamtite, svaki trenutak je neponovljiv❣️

01 мај 2018

Humus

Sastojci:

  • 300 gr sirove leblebije
  • 1/4 šolje tečnosti u kojoj je kuvana leblebija
  • sok od pola limuna
  • 1 1/2 supena kašika susamovog putera (tahin)
  • 2 čena belog luka
  • 1/2 kašičice morske soli
  • 2 supene kašike maslinovog ulja
  • peršun
Priprema:

Leblebije potopiti prethodno veče da odstoji celu noć u vodi i nakon toga kuvati 2 1/2 do 3 sata.

Ocediti leblebije i ostaviti sa strane 1/4 šolje tečnosti. Ostale sastojke staviti u blender, dodati tečnost i miksati dok masa ne bude potpuno glatka. Sipati u činiju i napraviti plitko udubljenje u sredini humusa. Sipati 1 do 2 supene kašike maslinovog ulja, te začiniti peršunom i/ili alevom paprikom.

Humus služiti ohlađen uz tostiran hleb ili kukuruzne čips tortilje.


04 април 2018

Španija će kažnjavati sa do 30.000€ one koji tuku i napuštaju svoje ljubimce



Kažnjavanje je deo izmene Zakona o zaštiti kućnih ljubimaca. Zlostavljanje ili napuštanje psa ili mačke se smatra ozbiljnim prekršajem.



U oblasti napuštanja ili zlostavljanja životinje je veoma bitno imati jaku pravnu pozadinu, nešto što je oduvek u Španiji bilo slabo. Trenutno u Španiji se svake godine napusti oko 140.000 pasa. Ali sada je zakon napravio korak unapred. Zlostavljati ili napuštati pse i mačke biće kažnjavano sa do 30.000€ i smatra se teškim prekršajem.

Sa ovim novim pravilom, Španija se pridružuje listi zemalja koje preduzimaju zakonske mere protiv napuštanja i zlostavljanja životinja. Zakon o zaštiti kućnih ljubimaca, usvojen 1990. godine, predviđaće novčane kazne do 30.000€ za one koje zlostavljaju ili napuste kućne ljubimce.

Ovaj zakon takođe zabranjuje azilima ubijanje životinja, pošto neki azili to rade ukoliko životinja nije udomljena u roku od 10 ili 20 dana od dana dolaska u azil.



Koje su mere protiv zlostavljanja životinja u drugim zemljama?

Ujedinjenjo Kraljevstvo: Početkom XX veka, bila je prva zemlja koja je predstavila zlostavljanje životinja kao zločin. Trenutno, njeno zakonodavstvo prepoznaje pet osnovnih sloboda za životinje (garantovanje njihove ishrane, udobnosti, zdravlja i dobrobiti). A britanski Zakon o zaštiti divljih sisara iz 1996. godine kažnjava zlostavljanje životinja novčanim kaznama i do šest meseci zatvora.

Urugvaj: Od 2014. godine postoji zakon protiv zlostavljanja životinja koji se smatra avangardom u ovoj oblasti, kojim se utvrđuju sankcije do dve godine zatvora za one koji ubiju domaću životinju; kazne do 68 hiljada pezosa (nešto malo manje od 2.000€) za zlostavljanje i takođe uključuje zabranu cirkusa sa životinjama i zoološkim vrtovima, iako samo u nekim slučajevima.

Meksiko: U januaru 2014. godine stupio je na snagu zakon koj se kažnjava zatvorom od šest meseci do dve godine zatvora i kaznama od 50 do 100 minimalnih zarada (plata) onima koji povređuju životinje zbog okrutnosti i zlostavljanja.

Nemačka: Propisuje do dve godine zatvora zbog zlostavljanja životinja.

Francuska: Maksimalna kazna u Francuskoj za zlostavljanje životinja je do dve godine zatvora i 30.000€ novčane kazne. Osim toga, kažnjavaju se teška dela okrutnosti prema domaćim životinjama, uključujući i napuštanje.

SAD: Svaka država ima veoma različita pravila. New York, na primer, kažnjava sa 1.000 dolara ili propisuje kaznu do jedne godine zatvora zbog mučenja, zlostavljanja ili napuštanja životinje koja završi smrću. Može se povećati  na pet hiljada dolara kada su uključene sadističke ili amoralne prakse.

Preuzeto sa: ideal.es

06 децембар 2016

Pasta con 3 setas del bosque - Testenina sa šumskim gljivama

Pasta con 3 setas del bosque - Testenina sa šumskim gljivama

Ingredientes:

       -          100 gr de pasta
       -          300 gr de setas (gírgola - Pleurotus ostreatus, seta de arroz - Volvariella volvacea, níscalo - Lactarius deliciosus)
       -          200 ml de crema de avena para cocinar
       -          semillas de calabaza 
       -          un diente de ajo
       -          pimienta negra
       -          sal
       -          perejil
       -          especias mixtas
       -          aceite

Modo de empleo:

      1.       En una sartén poner las setas y saltearlas hasta que pierden el agua. Echar un poco de aceite y dejar las setas un par minutos mas, luego hay que añadir un diente de ajo cortado fino. Freírlo un par de minutos mas y echar un poco de pimienta negra, sal, perejil y las especias mixtas. Después, echar la crema de avena para cocinar y dejar unos minutos mas hasta que la crema no se pone un poco densa.
      2.       A parte, en una olla se cocina la pasta.
      3.       En la sartén (sin aceite) se añaden unas cuantas semillas de calabaza crudas. Están hechas cuando empiezan a abrirse.

En un plato echar la pasta cocida, por encima echar las setas con la crema y al final las semillas de calabaza.

Testenina sa šumskim gljivama

 Sastojci:

       -          100 gr testenine
       -          300 gr gljiva (bukovača - Pleurotus ostreatus, slamnjača - Volvariella volvacea,rujnica - Lactarius deliciosus)
       -          200 ml kreme za kuvanje od ovsa
       -          golice
       -          jedan čenj belog luka
       -          biber
       -          so
       -          peršun
       -          vegeta bez soli i bez aditiva
       -          ulje

Način pripreme:

      1.       U tiganj sipati gljive i dinstati ih dok ne izgube vodu. Dodati malo ulja i ostaviti ih na vatri još dva tri minuta. Nakon toga dodati sitno iseckan čenj belog luka. Ispržiti sve zajedno još koji minut, i polako dodavati malo bibera, so, peršun i vegetu. Posle, dodati kremu od ovsa za kuvanje i ostaviti na tihoj vatri dok se krema malo ne zgusne.
      2.       U jednoj šerpi sa strane skuvati testeninu.
      3.       U tiganj (bez ulja) staviti sirove golice. Gotove su tj pečene su kada počnu da se otvaraju.


Na tanjir staviti testeninu, preko sipati gljive sa kremom i na kraju sipati pečene golice.


23 новембар 2016

Sarma a gusto

Antes de empezar el invierno en los Balcanes, la gente prepara la comida para invierno. Ahora con todos los cambios, así y con el capitalismo, la fruta y verdura se puede comprar en cualquier momento. Pero, la col ''fermentada'' en sal aun se hace casera.

En España se puede comprar en Carrefour, la parte donde se venden los productos Rumanos, o en las tiendas serbio-romanas-búlgaras.

Hablando de esta col fermentada, se puede decir que es una fuente de la vitamina C; y es muy importante consumirla en el invierno (o los días mas fríos del invierno). Incluso quita la resaca ;)
Sarma en turco significa algo que se enrolla en alguna hoja. Así, si no tienen la hoja del col fermentada (pero esta hoja le da a sarma un sabor especial) pueden utilizar por ejemplo las acelgas, la hoja de parra, las flores de calabaza, etc.

En esta ocasión la receta que les estoy ofreciendo le doy nombre ''Sarma al gusto''. Es una receta muy agradecida y lo estoy escribiendo de esta manera, por que pueden añadir los ingredientes que tienen en cualquier momento en casa, y lo que les gusta. Tampoco no hay la medida exacta, simplemente añaden la cantidad que quieren o lo necesiten para tantas y tantas personas.

Relleno que he hecho hoy es el siguiente:
  • -          el aceite (de girasol - es muy habitual consumirlo en los Balcanes);
  • -          una cebolla cortada;
  • -          una pequeña taza de arroz;
  • -          un poco de amaranto;
  • -          un poco de avena en grano;
  • -          un poco de nuez molida;
  • -          los cuatro ingredientes de arriba he añadido de una cantidad igual;
  • -          la sal de Himalaya;
  • -          la pimienta negra;
  • -          un poco de perejil;
  • -          las especias mixtas (tienen la foto abajo);
  • -          un poco de pimentón de la vera;
  • -          el laurel.

Modo de hacerlo:
Cortar la cebolla en las partes pequeñas (cubitos). En una sartén echar aceite y sofreír la cebolla al fuego lento hasta que no se hace cristalina. Luego hay que añadir todos los ingredientes al gusto, y se sofríen un par de minutos más. Quitar del fuego y se deja enfriarse un poco, para que no se quemen las manos en el momento de enrollarlo en las hojas.

Enrollar en las hojas la masa, es la cosa que no es complicada, simplemente después de primeras 2 o tres sarmas ya se pueden sentir como lxs expertxs. Hay que estrechar la hoja en una palma de la mano abierta. Añadir dos o tres cucharas de la masa (relleno) a la hoja. Suavemente se enrolla desde la raíz de la mano hasta los dedos (hay que apretar un poco). Las partes de los lados que estén sueltos hay que empujar dentro del relleno con un dedo.

En una olla al fondo se coloca una hoja o dos (depende del tamaño de la olla), para que las sarmas no se peguen al fondo. Ordenar las sarmas en la olla así que se queden apretadas unas con otras y no se abren mientras se cocinan. Por encima de las sarmas hay que cubrirlas con otras hojas, y otra vez pueden poner más sarmas por encima. Al final echar el agua, suficiente para cubrir todas las sarmas y al lado se echan las hojas de laurel.  

Poner la olla en el fuego lento y cuantas más horas se cocina, saborea mejor.

Lo más bueno de las sarmas es que no se ponen malas tan rápidamente y se pueden comer entera semana.